En les dietes vegetarianes i veganes, els llegums són un dels principals aliments pel que fa a l’aportació de proteïnes. Per evitar fer monòton aquest estil de vida, poden trobar tota mena de receptes que tenen com a base llenties, cigrons, mongetes, pèsols o soja, però cuinats de manera diversa i molt allunyades de la clàssica amanida o guisat. Un exemple és l’hamburguesa de mongeta que et porto avui.
Més enllà de la mongeta, porta lli per ajudar a tenir una massa més compacta, i verdures. Pots fer la teva variació amb un altre llegum, o bé canviar les verdures segons les que hi hagi de temporada quan les facis. Un cop les tastis, te n’adonaràs que hi ha vida més enllà de la carn i que optar per una dieta molt més sostenible amb el medi ambient no és cap suplici (com normalment ens volen vendre). Ah, i el millor de tot és que són sense gluten, sense lactosa i sense fruits secs!
Ingredients
250 g de mongeta crua
1 ceba
1/2 porro
1 tall gross de carbassa
3 dents d’all
50 g de llavors de lli mòltes
Alfàbrega
Sal
Elaboració de l’hamburguesa de mongeta
1. La nit abans, posa en remull la mongeta.
2. Cuina les mongetes amb una olla de pressió (més ràpid) o amb una olla convencional.
3. Talla totes les verdures a talls petits i sofregeix-les lleugerament. També pots cuinar-les al microones fins que quedin una mica toves.
4. Posa les verdures, les mongetes, la sal i l’alfàbrega en un got alt per triturar. Pots triturar-ho amb la minipimer o bé aixafar-ho amb una forquilla, com prefereixis. Quan ho tinguis tot barrejat, no cal que quedi completament esmicolat, poden quedar alguns trossos, afegeix-hi el llit i remena-ho tot bé perquè els ingredients s’integrin. Deixa reposar la massa durant una hora.
5. Preescalfa el forn a 200º.
6. Agafa porcions de la massa i forma les teves hamburgueses. Col·loca-les en una safata de forn.
7. Cuina les hamburgueses durant 30 minuts a 180º.
8. Gaudeix d’un bon plat de verdura amb hamburguesa de mongeta, o acompanya-la amb un panet sense gluten.