Aquest Nadal és el tercer que intento fer un Tortell de Reis sense gluten, lactosa, sucre ni fruits secs. Fins ara els resultats no han estat prou bons, però enguany me n’he sortit!
Fent proves, he donat amb una recepta que utilitza la farina de fajol com a principal amb midó de tapioca per donar-li esponjositat. Com que sé que no és un dolç fàcil de fer si busques farines integrals, et comparteixo la fórmula que a mi em permetrà tenir aquest any un tortell ben bo.
Ingredients
130 g de farina de fajol
70 g de midó de tapioca/iuca (pots provar amb midó de blat de moro, la típica Maizena)
200 g de llet vegetal
4 g de llevat deshidratat
4 g de psyllium
45 g d’oli
1 ou
7-10 dàtils (segons la dolçor que t’agradi)
1/2 taronja (la ratlladura de la pell)
1/2 llimona (la ratlladura de la pell)
Aiguanaf (en castellà, agua de azahar)
Elaboració del tortell de Reis sense gluten
1. Barreja les dues farines en un bol perquè s’integrin bé l’una amb l’altra. Afegeix-hi el llevat, el psyllium i la llet vegetal. Barreja-ho tot i reserva.
2. Treu l’os dels dàtils, talla’ls a trossos petits i tira’ls en un got alt que et vagi bé per triturar. Afegeix-hi l’ou i tritura-ho tot junt fins a tenir els dàtils gairebé esmicolats.
3. Aboca al bol amb la massa la barreja que has fet amb l’ou i l’oli, i fes el mateix amb la ratlladura de la pell de la taronja i la llimona, posa-hi també un raig d’aiguanaf.
4. Barreja bé tots els ingredients. La massa queda molt llefiscosa, pots usar una llengua per ajudar-te.
5. Aboca la massa en un motlle apte per fer pastissos en forma de rosca, o bé un motlle de dònuts per fer tortells petitons. Una altra opció és agafar un motlle rodó i posar al mig un got de vidre o algun recipient arrodonit que faci de forat. Si tries aquesta última opció, recorda embolicar el recipient amb una mica de paper vegetal o posar-hi oli per poder treure després el tortell.
6. Deixa reposar la massa entre 2 i 4 hores, dependrà de la temperatura ambient. Ha de doblar el seu volum.
7. Preescalfa el forn a 180º. Quan estigui calent, posa-hi el/els tortell/s. Si has triat fer-ne un de gros, deixa’l cuinar durant 20 minuts. Si quan passi aquest temps encara és una mica cru, deixa’l més. En canvi, si has optat pels mini tortells, amb 15-20 minuts de cocció en faràs prou.
* Si ets dels que hi posa fruita confitada, aquesta l’has de posar al cul de motlle abans de tirar la massa!
8. Un cop tinguis el tortell de Reis sense gluten fred, pots obrir-lo per posar-hi nata o trufa, o també decorar-lo per sobre. Una altra opció és que acostumo a triar jo: farcir-lo d’una crema feta amb alvocat, cacau en pols i estèvia/dàtils amb xocolata per sobre.
9. Gaudeix com mai del teu tortell de Reis sense gluten!
Aquesta recepta s’assembla a la de la coca de Sant Joan sense gluten. Aquí tens la recepta per si vols començar a fer proves.
Roscón de Reyes
Ingredientes
130 g de harina de trigo sarraceno
70 g de almidón de tapioca/yuca (puedes probar con almidón de maíz, la típica Maizena)
200 g de leche vegetal
4 g de levadura deshidratada
4 g de psyllium
45 g de aceite
1 huevo
7-10 dátiles (según el dulzor que te guste)
1/2 naranja (la ralladura de la piel)
1/2 limón (la ralladura de la piel)
Agua de azahar
Elaboración
1. Mezcla las dos harinas en un bol para que se integren bien la una con la otra. Añade la levadura, el psyllium y la leche vegetal. Mézclalo todo y reserva.
2. Saca el hueso de los dátiles, córtalos a trozos pequeños y échalos en un vaso alto que te vaya bien para triturar. Añade el huevo y tritúralo todo junto hasta tener los dátiles casi desmenuzados.
3. Echa en el bol la mezcla que has hecho con el huevo y el aceite, e haz el mismo con la ralladura de la piel de la naranja y el limón, pon también un poco de agua de azahar.
4. Mezcla bien todos los ingredientes. La masa queda muy pegajosa, puedes usar una lengua para ayudarte.
5. Echa la masa en un molde apto para hacer pasteles en forma de rosca, o bien un molde de donuts para hacer roscones pequeñitos. Otra opción es coger un molde redondo y poner en medio un vaso de vidrio o algún recipiente redondeado que haga de agujero. Si eliges esta última opción, recuerda envolver el recipiente con un poco de papel vegetal o posar aceite para poder sacar después el roscón.
6. Deja reposar la masa entre 2 y 4 horas, dependerá de la temperatura ambiente. Tiene que doblar su volumen.
7. Precalienta el horno a 180°. Cuando esté caliente, pon el/los roscón/es. Si has elegido hacer uno de grande, déjalo cocinar durante 20 minutos. Si cuando pase este tiempo todavía está un poco crudo, déjalo más. En cambio, si has optado por los mini roscones, con 15-20 minutos de cocción habrá bastante.
* Si eres de los que pone fruta confitada, la tienes que poner en la base del molde antes de echar la masa!
8. Una vez tengas el roscón frío, puedes abrirlo para poner nata o trufa, o también decorarlo por encima. Otra opción es la que acostumbro a elegir yo: rellenarlo de una crema hecha con aguacate, cacao en polvo y estevia/dátiles con chocolate por encima.
[…] S’assembla molt a la recepta del tortell de Reis, té petites diferències. Si vols fer-hi una ullada, aquí la tens. […]