Pa amb quinoa i llentia vermella
Pa i massa mare Receptes

Pa amb quinoa i llentia vermella

Normalment utilitzo el fajol com a base per fer els meus pans sense gluten perquè m’encanta el seu sabor. A partir d’aquí, vaig fent proves amb altres cereals, pseudocereals i llegums. Així ha sortit aquest pa amb quinoa i llentia vermella.

Queda un pa dens perquè l’he fet sense midons, però té un sabor intens i interessant. Es nota la llentia, sense que molesti.

També el pots fer de dues maneres: amb massa mare i sense ella. Et dono les dues versions de la recepta perquè el puguis fer com millor et vagi. També pots escollir fer-lo en un motlle o bé en un banneton, t’explico què fer en cada cas.

Pa amb quinoa i llentia vermella amb massa mare

Ingredients

270 g de massa mare

200 g de farina de fajol

175 g de farina de quinoa

125 g de farina de llentia vermella

480 g d’aigua

15 g de psyllium

10 g de sal

Elaboració

1. Barreja totes les farines, el psyllium i la sal en un bol. Ha de quedar tot ben unit i que no es diferenciïn els ingredients entre ells.

2. Afegeix-hi l’aigua i la massa mare. Remena-ho bé. Deixa-ho reposar a la nevera tota la nit. Pots deixar la massa en un bol o directament en el motlle on faràs el pa. Si el fas en un banneton, deixa-la en un bol.

3. L’endemà al matí, treu la massa de la nevera. Si la tens un motlle, que reposi aquí. Si vols fer-la en un banneton o l’has deixat en un bol, ara és el moment de canviar-la de lloc. Aquest cop haurà de reposar 5-7 hores, segons la calor que faci.

4. Preescalfa el forn a 250º. Un cop calent, enforna el pa. Primer, cou-lo durant 15 minuts a 250º. Després, baixa la temperatura a 220º i deixa’l enfornar de 30 a 40 minuts.

Pa amb quinoa i llentia vermella sense massa mare

Ingredients

200 g de fajol en gra

175 g de quinoa en gra

125 g de llentia vermella sencera

450 g d’aigua

10 g de psyllium

5 g de sal

Elaboració

1. Si el fas sense massa mare, posa en remull el fajol, la quinoa i la llentia durant 24 h.

2. L’endemà, llença l’aigua, però no rentis els grans per no perdre el mucílag. Tritura els grans i barreja la massa resultant amb la resta d’ingredients. Posa la massa en un motlle. Si vols fer-lo en un banneton, la massa ha de reposar en un bol i l’endemà podràs canviar-la de lloc. Deixa-la reposar 12 hores a la nevera i 12 hores més a temperatura ambient o bé 12 hores a temperatura ambient directament.

Posar-ho a la nevera farà que la fermentació sigui més lenta i tingui un sabor un punt més àcid i intens.

3. Un cop hagi passat el temps i la massa hagi crescut, preescalfa el forn a 250º. Quan estigui calent, cou el pa durant 15 minuts a 250º. Després, baixa la temperatura a 220º i enforna-ho 20-25 minuts més.

Pa amb quinoa i llentia vermella
Pa amb quinoa i llentia vermella
Pa amb quinoa i llentia vermella

Pan con quinoa y masa madre

Normalmente utilizo el trigo sarraceno como base para hacer mis panes sin gluten porque me encanta su sabor. A partir de aquí, voy tirando pruebas con otros cereales, pseudocereales y legumbres. Así ha salido este pan con quinoa y lenteja roja.

Queda un pan denso porque lo he hecho sin almidones, pero tiene un sabor intenso e interesante. Se nota la lenteja, sin que moleste.

También lo puedes hacer de dos maneras: con masa madre y sin ella. Te doy las dos versiones de la receta para que lo puedas hacer como mejor te vaya. También puedes escoger hacerlo en un molde o bien en un banneton, te explico qué hacer en cada caso.

Con masa madre

Ingredientes

270 g de masa madre

200 g de harina de trigo sarraceno

175 g de harina de quinoa

125 g de harina de lenteja roja

480 g de agua

15 g de psyllium

10 g de sal

Elaboración

1. Mezcla todas las harinas, el psyllium y la sal en un bol. Tiene que quedar todo muy unido y que no se diferencien los ingredientes entre ellos.

2. Añade el agua y la masa madre. Remuévelo bueno. Déjalo reposar en la nevera toda la noche. Puedes dejar la masa en un bol o directamente en el molde donde harás el pan. Si lo haces en un banneton, déjala en un bol.

3. El día siguiente por la mañana, saca la masa de la nevera. Si la tienes un molde, que repose aquí. Si quieres hacerla en un banneton o lo has dejado en un bol, ahora es el momento de cambiarla de lugar. Esta vez tendrá que reposar 5-7 horas a temperatura ambiente, según el calor que haga.

4. Precalienta el horno a 250°. Una vez esté caliente, hornea el pan. Primero, cuécelo durante 15 minutos a 250°. Después, baja la temperatura a 220° y déjalo hornear de 30 a 40 minutos.

Sin masa madre

Ingredientes

200 g de trigo sarraceno en grano

175 g de quinoa en grano

125 g de lenteja roja entera

450 g de agua

10 g de psyllium

5 g de sal

Elaboración

1. Si lo haces sin masa madre, pon en remojo el trigo sarraceno, la quinoa y la lenteja durante 24 h.

2. El día siguiente, tira el agua, pero no laves los granos para no perder el mucílago. Tritura les granos y mezcla la masa resultante con el resto de ingredientes. Pasa la masa a un molde. Si quieres hacerlo en un banneton, la masa tiene que reposar en un bol y el día siguiente podrás cambiarla de lugar. Déjala reposar 12 horas a la nevera y 12 horas más a temperatura ambiente o bien 12 horas a temperatura ambiente directamente.

Poner la masa en la nevera hará que la fermentación sea más lenta y tenga un sabor con un punto más ácido e intenso.

3. Una vez haya pasado el tiempo y la masa haya crecido, precalienta el horno a 250°. Cuando esté caliente, cuece el pan durante 15 minutos a 250°. Después, baja la temperatura a 220° y hornéalo 20-25 minutos más.

También puede gustarte...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *