Ja saps que a casa acostumo a fer-me jo mateixa les llets vegetals. M’encanta la de coco i la de xufes, el que seria l’orxata, però també preparo la meva llet d’arròs integral. Normalment els intolerants a la lactosa que volen treure’s la llet opten per la de civada (amb gluten a la majoria de botigues), la d’ametlla (prohibit per a al·lèrgics als fruits secs) o aquesta d’arròs, que és ideal quan vens d’un llarg període amb malestar intestinal. Es digereix molt bé i té un sabor suau.
El que passa és que les que venen a les botigues estan massa dolces. Almenys, ho són massa per al meu gust. Les he buscat sempre sense sucre, el més naturals possibles, però la transformació del cereal per a allargar la seva conservació en l’envàs de plàstic fa que es tornin més dolces. Pel que he pogut aprendre investigant, quest procés s’anomena hidrolització i també ajuda a fer els cereals més digeribles.
Sigui com sigui, prefereixo fer-me la llet a casa. Si t’animes, aquí tens els passos. Et cal una batedora de got i una bossa de llets vegetals o drap de cotó.
Ingredients
100 g d’arròs integral
3 dàtils
1 litre d’aigua
Elaboració de la llet d’arròs integral
1. Neteja bé l’arròs i posa una olla amb aigua a bullir.
2. Bull l’arròs. Deixa’l que es covi, et serà més fàcil triturar-lo i extreure’n el màxim del cereal. Pots guardar l’aigua de la cocció (resta-la del litre que tenies preparat) o bé llençar-la.
3. Posa l’arròs en una batedora de got juntament amb la meitat de l’aigua. Tritura-ho bé. Ves afegint-hi l’aigua i insisteix amb la batedora durant un parell de minuts.
4. Cola el líquid amb la bossa de beguda vegetal o amb el drap. Apreta ben fort per extreure tot el líquid possible. Guarda les restes del cereal per afegir-les a alguna recepta, ja siguin dolços o hamburgueses vegetals.
5. Guarda la llet d’arròs en una ampolla de vidre a la nevera. Consumeix-la en un màxim de 4 dies. Una altra opció és emplenar pots més petits i congelar-la per treure’n quan en necessitis.