Sardines en escabetx
Receptes Salat

Sardines en escabetx

El peix blau és una gran font d’omega 3, i les sardines són una molt bona opció. La veritat és que les que venen en llauna són normalment les més fàcils de consumir, però hauríem d’evitar comprar-les i optar per pots de vidre (força més cars) o bé comprar-les fresques. Clarament, el més recomanable és aquesta tercera opció. I per treure’t la mandra de fer-ho, el porto una recepta de sardines en escabetx fetes a cocció lenta perquè vegis que cuinar-les és molt fàcil i ho pots gaudir molt!

Per fer el plat, he usat la Instant Pot amb el programa Slow cook. També et serveix la Crockpot i qualsevol altra olla elèctrica de cocció lenta, o els fogons de tota la vida, però a foc baix. Veuràs que he optat per no fregir res, a diferència de la recepta tradicional.

Ingredients

1 kg de sardines fresques i ja netes, sense cap, vísceres ni escames

4 dents d’all

1 ceba grossa

100 ml de vinagre de poma

Oli d’oliva verge extra

Romaní

Farigola

Llorer

Pebre dolç

Pebre negre

Sal

Elaboració de les sardines en escabetx

1. Renta les sardines per treure les restes de sang que pugui quedar després de netejar-les.

2. Posa un raig d’oli a l’olla de la Instant Pot i reparteix-lo per tot arreu.

3. Col·loca les sardines de manera endreçada, les unes al costat de les altres, dins de la Instant Pot. Hauràs de fer dos pisos, però no passa res.

4. Posa el programa Slow Cook a temperatura mitjana durant 10 minuts.

5. Un cop s’hagin cuit les sardines, obre l’olla i deixa que es refredin lleugerament. Després, amb molta cura, treu les sardines i reserva-les.

6. Pela i talla la ceba en juliana. Pela també els alls i talla’ls a trossos petits.

7. Posa un dit d’oli a l’olla de la Instant Pot i engega el programa Sauté a temperatura mitjana. Quan l’oli estigui calent, tira-hi la ceba i, uns minuts més tard, l’all. Afegeix-hi també un polsim de sal. Millor si ho cuines amb una tapa, així aprofites el vapor que desprèn.

8. Quan la ceba comenci a tornar-se transparent, tira romaní, farigola, llorer, pebre dolç i pebre negre al gust. Barreja-ho tot bé i deixa que es cuini durant 2-3 minuts.

9. Afegeix el vinagre i deixa-ho cuinar de nous uns 5 minuts.

10. Un cop llest el sofregit, torna a col·locar les sardines de manera ordenada a l’olla. Han de quedar cobertes pel sofregit que has fet abans, així que no en tens prou, afegeix-hi més oli i vinagre.

11. Quan ho tinguis enllestit, tapa l’olla i cuina de nou amb el programa Slow Cook durant 5 minuts més.

12. Deixa refredar les sardines i posa-les en un recipient. Et recomano que les deixis a la nevera tota la nit perquè agafin bé el sabor de l’escabetx, tot i que les pots gaudir en el mateix moment.

Sardines en escabetx

Sardinas en escabeche

El pescado azul es una gran fuente de omega 3, y las sardinas son una muy buena opción. Si bien es cierto que las que se venden en lata son normalmente las más fáciles de consumir, pero tendríamos que evitar comprarlas y optar por tarros de cristal (bastante más caros) o bien comprarlas frescas. Claramente, lo más recomendable es esta tercera opción. Y para quitarte la pereza de hacerlo, te traigo una receta de sardinas en escabeche hechas a cocción lenta para que veas que cocinarlas es muy fácil y lo puedes disfrutar mucho!

Para hacer el plato, he usado la Instant Pot con el programa Slow cook. También te sirve la Crockpot y cualquier otra olla eléctrica de cocción lenta, o los fogones de toda la vida, pero a fuego bajo. Verás que he optado por no freír nada, a diferencia de la receta tradicional.

Ingredientes

1 kg de sardinas frescas y ya limpias, sin cabeza, vísceras ni escamas

4 dientes de ajo

1 cebolla gorda

100 ml de vinagre de manzana

Aceite de oliva virgen extra

Romero

Tomillo

Laurel

Pimentón dulce

Pimienta negra

Sal

Elaboración de las sardinas en escabeche

1. Lava las sardinas para sacar los restos de sangre que pueda quedar después de limpiarlas.

2. Pone un poco de aceite en la olla de la Instant Pot y repártelo por todas partes.

3. Coloca las sardinas de manera ordenada, las unas junto a las otras, dentro de la Instant Pot. Tendrás que hacer dos pisos, pero no pasa nada.

4. Pon el programa Slow Cook a temperatura media durante 10 minutos.

5. Una vez se hayan cocido las sardinas, abre la olla y deja que se enfríen ligeramente. Después, con mucho cuidado, saca las sardinas y resérvalas.

6. Pela y corta la cebolla en juliana. Pela también los ajos y córtalos a trozos pequeños.

7. Pon un dedo de aceite en la olla de la Instant Pot y pon en marcha el programa Sauté a temperatura media. Cuando el aceite esté caliente, echa la cebolla y, unos minutos más tarde, el ajo. Añade también una pizca de sal. Mejor si lo cocinas con una tapa, así aprovechas el vapor que desprende.

8. Cuando la cebolla empiece a volverse transparente, tira romero, tomillo, laurel, pimentón dulce y pimienta negra al gusto. Mézclalo todo bien y deja que se cocine durante 2-3 minutos.

9. Añade el vinagre y déjalo cocinar de nuevo unos 5 minutos.

10. Una vez esté listo el sofrito, vuelve a colocar las sardinas de manera ordenada en la olla. Tienen que quedar cubiertas por el sofrito que has hecho antes, así que no en tienes bastante, añade más aceite y vinagre.

11. Cuando lo tengas terminado, tapa la olla y cocina de nuevo con el programa Slow Cook durante 5 minutos más.

12. Deja enfriar las sardinas y ponlas en un recipiente. Te recomiendo que las dejes en la nevera toda la noche para que cojan bien el sabor del escabeche, aunque que las puedes disfrutar en el mismo momento.

También puede gustarte...

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *